Помните ли журналиста от Силистра, който беше задържан с дрога в

...
Помните ли журналиста от Силистра, който беше задържан с дрога в
Коментари Харесай

Задънена улица. Как се разследва подхвърляне на наркотици на журналист 

Помните ли журналиста от Силистра, който беше арестуван с дрога в колата, а по-късно прокуратурата призна, че тя е подхвърлена и стартира да проверява кой го е направил? Оказва се, че година по-късно това следствие е спряно, а пострадалият не е известен. По-лошото е, че " съвсем нищо не е свършено ".

Адекватно ли е да разследваш подмятане на опиати за набеждаване на публицист, без да провериш версията дали в него са забъркани служителите на реда, разкрили подхвърлените опиати?

Това е риторичният въпрос, който си задава Димитър Пецов от Силистра . Той е прочут в града като публицист на свободна процедура и цивилен деятел, който постоянно употребява Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), с цел да проверява покупко-продажбите на локалната власт.

, откакто служители на реда откриха в колата му опиати по време на инцидентна инспекция. Десетина месеца по-късно прокуратурата разгласи, че дрогата е била подхвърлена, сне обвиняванията си против него и стартира следствие за набеждаването му. Сега се оказва, че година по-късно това следствие е било спряно, само че прокуратурата не е уведомила за това Пецов.

От постановлението за прекъсване на производството, с което Свободна Европа разполага, излиза наяве, че тя не се е занимавала с хипотезата дали арестувалите журналиста служители на реда са били част от сюжета за неговото набеждаване. Въпреки че самият Пецов има информация, че всичко това е направено точно със съдействието на локалната полиция.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси по тематиката до Окръжната прокуратура в Силистра, само че до публикуването на текста не получи отговори.
Първоначалното следствие
Първоначалното следствие по случая на 19 февруари 2021 година Основната причина беше, че прокуратурата по този начин и не беше намерила доказателства, които да свързват журналиста с планове в колата му пакет с 11,7 грама екстази , 7,2 грама хероин , 13 грама амфетамин и 7,2 грама канабис .

Същевременно беше станало ясно, че по пакета има отпечатъци от различен човек - осъждания за източване на банкови карти в чужбина Марин Игнатов , по прякор Мънчито.

Игнатов твърдеше, че е купил опиати от Пецов и при договорката е пипал пакет, който след това му е върнал, оставяйки отпечатъците си по него. Липсата на отпечатъци от Пецов този очевидец беше обяснил с изказванието, че журналистът е бил с ръкавици.

В последна сметка прокуратурата не беше оценила показанията му като достоверни. За това беше спомогнал и фактът, че Игнатов е имал претекст да свидетелства поради спор с Пецов във връзка публикувана от него публикация за неоправдателни присъди на Мънчито и брат му от 2015 година
Продължението на делото
След свалянето на обвиняванията против журналиста за владеене на дрога, досъдебното произвеждане беше пратено на Районната прокуратурата в Силистра, с цел да продължи тя да търси кой е желал да набеди Пецов.

От постановлението на локалния заместител областен прокурор Константин Йовев , с което делото е спряно на 3 май 2022 година, излиза наяве, че главната причина за това е, че “евентуалният причинител на незаконното действие не е бил открит ”.

Обвинителят избира за насочна точка на делото подадения на 30 април 2020 година сигнал на незабавния телефон 112, че с колата на Пецов се популяризират опиати.

По информация на Министерство на вътрешните работи подателят е Галин Георгиев от Силистра. Той е преценен като “важен очевидец ”, чиито показания са от “изключително значение за откриване на обективната истина по делото ”.

Оказва се обаче, че мъжът от години живее в Англия , а не на адреса си в Силистра. Така прокуратурата взема решение да го разгласи за интернационално търсене и стопира следствието за набеждаването на Пецов, до момента в който Георгиев бъде открит.

Източник: svobodnaevropa.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР